Uwielbiam zapach świeżo zaparzonej kawy o poranku. Ten moment jak zapach rozprzestrzenia się po całym mieszkaniu i budzi wszystkich domowników do wypicia wspólnie kawy.
Chyba każdemu znana Pumkin Spice Latte ze Starbucks'a może nieźle uzależnić. Ja potrafię ją wypić codziennie, ale ile można?!?
Pijąc codziennie PSL wydawałam w ciągu tygodnia około 70zł na nią!
Postanowiłam przygotować własną wersję PSL w domu. Nie dość, że jest znacznie tańsza to moim zdaniem jest też bardziej aromatyczna i wzbogacona o nowe przyprawy.
Na wstępie chciałabym wspomnieć, że moja wersja nie do końca będzie smakować dynią.
- Zaczynam, jak zawsze od zaparzenia zwykłej kawy.
- Następnie do kubka wlewam 2/3 kawy i 1/3 gorącego mleka. Zostawiam trochę miejsca w kubku na piankę z mleka, którą dodam potem.
- Dosypuję około łyżeczkę przyprawy do piernika do mojej kawy. Ten punkt zależy od preferencji.
- Tak jak już mówiłam dolewam ubite mleko, które przygotowałam za pomocą ubijaczki do mleka.
Muszę powiedzieć, że to mój ulubiony jesienny napój, a nie jest aż tak bardzo kosztowny jak PSL. Ja do kawy zjadłam precla z sezamem prosto z Krakowa ;-)
Jeżeli wypróbowaliście mój przepis przyślijcie mi zdjęcie waszej kawy :-)
Świetny blog :)
OdpowiedzUsuńDziekuje 😘😘 Troche mnie tutaj nie było
Usuń